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The Contractor Manpower Reporting Application’s Full User Guide provides complete usability guidelines 
and should be consulted first in all matters concerning the CMRA.   
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A. Username and Password 
1. What is my username? Your username is the email address you used to register. 

2. How do I reset my password? To update your password, click the Lost/Reset Password 
link on the Log-in page. After you enter your email address, an email will be sent with a link 
to reset your password. 

3. Why do I need to reset my password? All passwords must meet Army Regulation 25-2 
(Information Assurance) security requirements for password security. These passwords must 
be 14 characters and must be changed if not used for 60 days.  

4. How will I know when my CMRA account has been activated? Before your account is 
approved, you will need to open the email sent to the email address which you registered 
under and click the appropriate link. Shortly after this is completed, the Help Desk will 
review and activate your user account. You will then receive an email that informs you of that 
you have been granted access into the website.  
 

B. User Roles 
1. Will the CMRA allow multiple users for one company/office? You may have multiple 

users for one company or Contracting Office. However, only the first user to enter the data for 
each contract will be able to view and edit the contract for the remainder of the fiscal year. 
Only the registered user will be able to view and edit the Invoiced Amount, Direct Labor 
Hours, and Direct Labor Dollars. 
 

2. Will the CMRA allow a single user to register as multiple roles? Yes, a user may register 
as a Contractor and Subcontractor if they are the Prime Contractor and Subcontractor on 
different contracts. Also, a user may register as a Resource Manager and a COR/COTR, if 
necessary. 
 

C. CAGE Code 
1. Why must contractors and/or subcontractors enter a CAGE Code? Contractors must 

submit a CAGE Code in order to prove that they have a need to access an Army website.  

2. Where can users locate their CAGE Code? If you do not know your CAGE Code, you 
search for your company at: http://www.bpn.gov/bincs/begin_search.asp. 
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D. Data Entry 
1. Where do you find the Command to enter? The CMRA requires the Major Command 

(MACOM) to be entered. These Commands are listed in the dropdown menu. If you are 
unsure of your Major Command, please contact the Army Requiring Activity to which you 
provide services. 
 

2. What rate is to be reported (fully loaded or direct labor rate)? No labor rates should be 
reported. The information is reported as an aggregate of all labor dollars and hours charged by 
delivery / task order. Direct Labor Dollars should include all (un-loaded) labor hours in the 
contract. 

 
3. Who is required to report data relevant to services provided by a subcontractor? 

Subcontractors are required to enter contract-level information. Prime contractors must enter 
their data first. If the contract information has not been entered, the subcontractor should 
contact the prime contractor. The prime has overall responsibility for ensuring sub-contractors 
enter their respective data. 

 
4. Does the reporting Contract Line Item Number (CLIN) have to be priced separately? 

No. The solicitation will include the requirement in the PWS and a CLIN in Section B. The 
contractor will determine to price or not-separately-price the requirement. 

 
5. How do I create a contract? Search for a contract using the criteria listed on the home 

screen. If the contract does not exist in the CMRA database, you can create a new one by 
following the red-highlighted hyperlink at the top of the screen. 

 
6. What is the Invoiced Amount? The Invoiced Amount is the total dollar amount you charged 

to the Army Contract/Order during the fiscal year, including materials, labor, overhead, etc. 
The total invoiced amount must be greater than or equal to the sum of the Direct Labor 
dollars and Direct Non-Labor Cost and should be reported for the fiscal year when it is 
accrued (no matter when the invoice is sent out and or paid). It is the contractors 
responsibility to enter this data and should only use whole numbers (no symbols) when 
entering the information into the website. 

 
7. What do I input into the Direct Non-Labor Cost field? The Direct Non-Labor Cost field is 

Supply costs plus Other Direct Costs (ODCs) for the fiscal year. ODCs are charged directly to 
the Government and are not included in proposed material costs, direct labor, indirect costs or 
any other category of cost. ODCs include but are not limited to special tooling, travel 
expenses, relocation expenses, pre-production and start-up costs, packaging and 
transportation costs, royalties, spoilage and rework, computer expenses, federal excise taxes 
and reproduction costs. If you did not have a Direct Non-Labor Cost you will enter “0”. This 
data and should only use whole numbers (no symbols) when entering the information into the 
website. 

 
8. What do I input into the Direct Labor Dollars field? The Direct Labor Dollars is the total 

unburdened dollar value of the direct labor for service at a location for a specific Federal 
Service Code (FSC). It should include all (un-loaded) labor hours in a contract because the 
information is an aggregate of all labor dollars and hours charged by a delivery/task order. If 
you did not work on the Contract/Order in a given fiscal year, then you do not need to make  

 
an entry in the Direct Labor Dollars field (cannot enter “$0” as an amount). This data and 
should only use whole numbers (no symbols) when entering the information into the website. 
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9. What should I do if my Product Service Code (PSC) / Federal Service Code (FSC) does 

not match anything within the CMRA? If you cannot find your FSC in the lookup table 
provided, contact your COR/COTR or the Army Requiring Activity that you are supporting. 

 
10. Where do I find my Unit Identification Code (UIC)? The Unit Identification Codes (UIC) 

of the activity requiring services should be on the contract. This is not the same as your 
DODAAC code. To enter the UIC, select the ‘Search for UIC’ button on the Order Details 
screen. Please first select the command from the drop-down list and then enter the UIC in the 
UIC box. The search will not return any results if the UIC does not belong to the command 
selected.  If the UIC still cannot be found, contact your COR/COTR or the Army Requiring 
Activity that you are supporting.  

E. Verification 
1. How does a Contractor verify that their data has been entered? Click on the tab entitled 

“My Reports” to view all contracts/orders for which you have entered location data.  

2. How does a COR/COTR verify that their data has been entered? Click on the tab entitled 
“My Reports” to show all contracts/orders you have claimed as a COR/COTR and location 
data entered by Contractors. You must have entered data as a COR/COTR in order to view 
the data in the reports. 

F. Contracts to be Reported 
1. When should data be entered into the CMRA? Data must be entered into the Contractor 

Manpower Reporting Application after the completion of the fiscal year. The deadline to 
enter data is October 31.  

2. How often do contracts need to be entered? Contracts need to be entered one time per 
fiscal year. Individual service calls do not require additional reporting.  

3. For Delivery Order type contracts, does the contractor report for each separate delivery 
order when awarded? Yes. Data is reported for each separate delivery order or task order at 
the completion of the contract, or fiscal year, whichever comes first. All reporting is annual. 
If a delivery / task order has been executed during the fiscal year in question, it should be 
reported. 
 

4. What contracts need to be reported in CMRA? All Army service contracts must be 
reported in CMRA except those covering manufacturing, vertical construction, utilities and 
foreign military sales. 
 

5. Is CMRA reporting required for civil works funded contracts? No 
 

 
6. Is there a minimum dollar amount for which the data is collected? There is no minimum 

dollar amount for the data collected.  
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7. Is there a minimum dollar amount for which the data is collected? There is no minimum 
dollar amount for the data collected. 
 

8. If the Army sends funds via a Military Interdepartmental Purchase Request (MIPR) to 
another agency to contract for the Army, does the requirement still apply? Yes. 

 
9. Does the Contractor Manpower Reporting (CMR) requirement apply to Grants and 

other transactions? No. 
 

10. Does the CMRA require hours for fixed contracts? Yes. The CMRA requires labor hours 
for all contracts. You should estimate your direct (un-loaded) labor hours.  

11. On a contract that contains a combination of supplies and services (in which case over 
50% of the contract cost is for supplies and is therefore coded with a Federal supply and 
service code of 5895), is the contractor required to report to the CMRA website?  Yes. 
Any contract for services must be reported. The requirement applies for any service that is not 
an incidental service covered in overhead, such as progress reports. 

 
 

12. Are service contracts in classified or “black” programs to be reported in the CMR 
website? Classified contracts are not to be reported to CMR website but separate 
arrangements must be made to report the data to the U.S. Army Force Management Support 
Agency (FMSA) at their SIPRNET address, attention Ms. Anna L. Klark, 703-805-4257, 
SIPR: anna.klark1@conus.army.smil.mil or Mr. Steve Croall, 703-805-4188, DSN 655, STU 
4331.   

13. Does this reporting requirement apply to GSA schedule contracts? Yes. The reporting 
requirement must be included in contracts using GSA pricing awarded internally by the Army 
and in Government Wide Acquisition Contracts (GWAC) awarded by GSA for the Army. 
Army requiring activities must include the reporting requirement in the statements of work 
sent to GSA for use in GWACs. 
 

14. Must labor associated with manufacturing hardware or supplies be reported? No. Labor 
hours expended in manufacturing supplies or hardware are not included in this reporting 
requirement. However the labor associated with training support, program management, 
engineering support or maintenance services pertaining to the supplies being purchased must 
be reported. 

 
15. Are any functions covered under the Federal Service Codes (FSC) for services excluded 

from reporting?  Utilities are excluded. 
 

16. How does the CMRA relate to the procurement of commercial items? Many services are 
procured as commercial items. They are not excluded. The information requested is not being 
used by contracting officers to make acquisition decisions but is being provided for 
Department of Army management information purposes and will not be linked to contractor 
name or number when analyzed at the Departmental level. Therefore, the manner of 
procurement (often chosen in name of expediency) should not be the basis for excluding a 
service from reporting. 
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G. Business Rules and Processes 

1. How does the CMRA protect the contractor’s information? The Invoiced Amount, Direct 
Labor Dollars and Direct Labor Hours are proprietary and are only viewable by the contractor 
who entered the data. The remaining data information is not proprietary and may be viewed 
by all users.  Contract number and contractor identity will be treated as proprietary 
information when they are associated with the direct labor hours and direct labor dollars. At 
no time will any data be released to the public with the contractor name and contract number 
associated with the data.  

2. What should I do if the contract spans two fiscal years? The government fiscal year is 
from 1 October to 30 September. If your contract overlaps two or more fiscal years, please 
enter the data separately for each year. You may divide the labor hours and labor dollars 
proportionally based on the length of time spent in each fiscal year.  

3. Which user role begins the process of entering data into the website? It is the Contractors 
responsibility to begin the process of entering data by creating the initial Contract and Order 
before any other user role can input data into the website. Subcontractors must wait until 
Prime contractors have entered data before they can input any information into the CMRA 
system.  

4. How much should contractors charge to enter data into the CMRA? Please contact your 
Contracting Office for this information. 

5. If my company has many Army contracts, do I have to enter them manually? You may 
enter multiple Location records using the Bulk Loader. You may view instructions here, 
https://cmra.army.mil/Contracts/BulkLoader.aspx 

6. Why do I need to report this data? Isn’t the data in another database already? Some of 
this data is in other Army databases. However, not all of the data that needs to be reported to 
Congress can be found in these databases. 

7. . If I have trouble accessing the CMRA website due to a company firewall, what steps 
can I take? Please see your local systems administrator. 

8. Do contractors need to report labor hour and cost information when a bid or proposal is 
submitted to the contracting office? No, you do not need to enter any data in CMRA as part 
of the bidding process. A report is only submitted annually for work actually performed. No 
report of any kind is required at the solicitation phase of the procurement, although a bidder 
may be asked to price the contract line item pertaining to the report or agree to deliver the 
report pursuant to the contract. 
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